OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Viasat History

söndag den 1 oktober

Konstigaste saker

Kan en gyllene skiva miljarder mil bort avslöja om vi är ensamma i universum, och vilka är hemligheterna i det bisarra 600 år gamla Voynichmanuskriptet som ingen kan läsa?

Vikingar: Det förlorade kungadömet

För första gången på hundra år ska ett gravskepp från vikingatiden grävas upp i Norge. Vi följer varje steg i denna extremt sällsynta utgrävning med full tillgång till den arkeologiska platsen.

Vatikanens hemliga dokument exponerade: Påven och djävulen

Opublicerade dokument visar att Vatikanen försökte bekämpa Hitler. År 1939 valdes Eugenio Pacelli till påve. Se hur pve PiusXII valde att hantera situationen.

Bismarck: 24 timmar till dödsdomen

Den 24:e maj 1941. HMS Hood blir förstört på bara 8 minuter av det tyska fartyget Bismarck, Churchill skickar order om att följa efter det. Detta är de sista 24 timmarna av uppdraget att sänka Bismarck.

Förbjuden historia

Vad hände med Maria Magdalena efter Jesu uppståndelse? Vi följer historieentusiaster i södra Frankrike i deras jakt på att hitta kvarlevorna av helgonet vid en plats ingen har letat på tidigare.

Vikingar: Den sanna berättelsen

Det här avsnittet utforskar Vikingastaden - gravkullarna runt fjordarna vid Borre - sanningen bakom den mytomspunna Fimbulvintern och om Tor och Oden faktiskt existerade eller inte.

Vikingar: Den sanna berättelsen

I det här avsnittet upptäcker vi mer om slavhandeln under vikingatiden, ett andra kvinnligt skelett som hittas i Oseburgskeppet och en redogörelse från en överlevande från en av vikingarnas slavräd.

Egyptens oförklarade arkiv

Vi avslöjar berättelsen om Cheopspyramiden, den kända egyptiska drottningen Kleopatras sanna jag och legenden om den kontroversiella faraon Akhenaton.

Egyptens oförklarade arkiv

Vi utforskar mysterierna bakom de forntida egyptiernas besatthet vid döden, avslöjar hemligheterna kring de utomjordiska föremål som begravts med en farao och tar reda på hur de döda balsamerades.

Egyptens oförklarade arkiv

I det här avsnittet utforskar vi brott och straff i det forntida Egypten. Vi avslöjar en civilisation som splittrades av mordiska kungligheter, okontrollerad gravplundring och extrema straff.

Egyptens oförklarade arkiv

Experter nystar upp mysterierna kring den forntida Hur bekämpade Ramses II en biblisk torka, var är Imhoteps förlorade grav och vem var den första kvinnliga faraon?

Egyptens oförklarade arkiv

Vi avslöjar nya insikter om tro och vidskeplighet i faraonernas land när vi hittar det sedan länge förlorade forntida riket Punt och löser mysteriet med Tutankhamons förbannelse.

Egyptens oförklarade arkiv

Vi utforskar hjärnkapaciteten bakom Egyptens revolutionära genombrott inom allt från medicin till ingenjörskonst. Vi avslöjar att den tidens genialitet verkligen har format dagens värld.

Egyptens oförklarade arkiv

Vi riktar strålkastarljuset mot det forntida Egyptens mörka sida när vi granskar ett 5 000 år gammalt mord, drogdrivna utsvävningar och bevis på att egyptier bröt mot det största tabut: kannibalism.

Egyptens oförklarade arkiv

I det här avsnittet utforskar vi sanningar och lögner om de mest kända och omtyckta ikonerna i det forntida Egypten, däribland sfinxen i Giza, Tutankhamon och den förlorade staden Tanis.

Pompeji: Villa Giulianas begravda hemligheter

Den arkeologiska parken i Pompeji tillkännager upptäckten av ett antikt mästerverk: en romersk vagn som grävts fram i Civita Giuliana-distriktet.

Hannibal - det nya beviset

Hannibal, en av historiens mest kända generaler, korsade Alperna på bara 16 dagar för att starta en attack mot Rom. Ett expertteam avslöjar för första gången hur Hannibals armé gjorde sin resa.

Mysteriet med den trojanska hästen

Tänk om myten om den trojanska hästen inte är sann? Nya fynd visar att en av de mest kända berättelserna i historien kan behöva skrivas om, vad kommer framtidens historieböcker att berätta för oss?

Mussolini, den första fascisten

Under 30-talet blir Mussolini mer och mer radikal. Han allierar sig med Hitler och planerar att göra Italien till en krigarnation. Men folket är inte längre med honom och sakta förlorar han makten i ett illa sargat land.

Mussolini, den första fascisten

För 100 år sedan tog Mussolini makten i Italien, och han är en av 1900-talets mest kända diktatorer. I över 20 år utövade han total kontroll över sitt folk genom införandet av fascism. Det här är berättelsen om tyrannens uppgång och fall.

Mysteriet med den heliga lansen

Den heliga lansen sägs vara vapnet som den romerska legionären Longinus genomborrade i Jesus sida efter hans korsfästelse. Vi utforskar historien om denna fängslande artefakt.

Skatter med förbannelser

Uppkomsten av en våldsam storm i Staffordshire i England tillkännagav upptäckten av den största anglosaxiska gömman som någonsin hittats.

Konstigaste saker

Den förgyllda begravningsmasken tros visa en kung som kämpade i de trojanska krigens ansikte.Tre forntida kalkstenssniderier kan vara hemligheten bakom hur Stonehenge kunde byggas.